Kартини от пръст и вода

Ебру е едно от най-древните изкуства за украса. Това са картини, които се получават след нанасяне на бои от стрита на прах пръст върху сгъстена със смола вода.

Наименованието ебру идва от аб-ру, което на средноазиатски турски диалект означава водна повърхност. Предполага се, че това изкуство е възникнало през IX в. в Тюркистан. Най-старото запазено ебру е от 1554 г.

Предназначените за Османската империя ебру са се изготвяли в училищата в гр. Ендерун, откъдето са се разпространявали в Анадола. Работи се с естествени материали. Използват се четки, направени от косми на конска опашка, с дръжка от клон на розов храст, за сгъстяването на водата се използва растителна смола, за задържане на боите върху водната повърхност се използва вода от жлъчката на едър рогат добитък, а като бои се използват пигментни и оксидни бои, направени от пръст.

В периода на Османската империя ебру е
използван като лист на който се пише текст за официална кореспонденция. Това е с цел да бъдат използвани неповторимите краски на ебру като гаранциая за автентичност на писмото. Ебру е използвано и при украсата на периферията на писма и вътрешната част на кориците на книгите. Откриването на изкуството ебру от страна на европейски пътешественици увеличава многократно стойността на това изкуство.

Най-старият труд за ебру, писан на турски език датира от 1615 г. и представлява малка книга със заглавие "Тертиб-и Рисале-и Ебри". Известните в наши дни трудове за ебру са се появили най -напред в Османска централна Азия.

Ебру, което в периода на Османската империя е занаят и вид изкуство, в началото на XX в. е почти забравено. За вдъхването на нов живот на изкуството ебру и създаването на подвида ебру с цветя голяма заслуга имат Неджметтин Окйай, Хикмет Барутчугил, Мустафа Дюзгюнман, Ниязи Сайън, Сабри Мандъраджъ, Тимучин Танарслан, Алпарслан Бабаоглу, Фуат Башар и др.

Как се прави ебру?

Набавя се корито с размерите на хартията, която ще бъде отредена за ебру, коритото се запълва с вода, която е смесена със смола, добита от екстракт на растение.

Количеството смола се смесва в два литра вода и след набъбването й получената течност се смесва с водата, предназначена за коритото. Приготвената смес се прецезда през фин тюл и се излива в коритото.

Боите от пръст с различни цветове се натрошават ситно върху стъклена повърхност и към боята, която придобива вид на кал, се прибавя жлъчна вода на едър рогат добитък, изчаква се от 15 до 30 дни.

Така приготвените бои с помоща на четка или метална пръчка се капват върху предварително приготвената смес от вода със смола. Придава се форма на боите. Хартията се поставя върху коритото, осигурява се въздействие на екстериора върху нея и се оставя да изсъхне.

http://www.euro2001.net

Няма коментари: