Република Турция

Република Турция с територия 814,578 кв. км е разположена на кръстопътя на Европа, Азия и Африка. От три страни заобиколена с морета, тя представлява своеобразен мост, свързващ Кавказ и Средния изток с Югоизточна Европа. На изток Турция граничи с Грузия, Армения, Автономна Република Нахчиван, Иран, на юг с Ирак и Сирия, а на запад - с България и Гърция. Населението е около 72 милиона. Хората на възраст 15-64 г. са около 66 %, а 65 % от общото население е по-младо от 34 години. Големите градове в Турция са Истанбул (12 милиона), столицата Анкара (4 милиона), Измир (3,5 милиона), Кония (2,2 милиона), Бурса (2,2 милиона), Адана (2 милиона) и Анталия (1,2 милиона).

Климатът в южната и западната част на Турция е средиземноморски, на север под влиянието на Черно море е черноморски - хладен и дъждовен, а във вътрешноста на страната е сух. Разнообразният климат се дължи на северните планински вериги на Северен Анадол и планините Торос на юг, които са бариера за проникването на умерения морски климат към вътрешноста на страната. Това създава предпоставки за отглеждане на разнообразни земеделски култури. Например Турция е най-големият производител и износител на лешници.

С основаването на селчукската държава през 1071 г. турците за първи път официално се установяват на територията на днешна Република Турция. През 1299 г. в Анадола е основана османската държава, която по-късно ще се превърне в могъща империя съществуваща до 1923 г. През 1923 г. Турция е обявена за република от Мустафа Кемал Ататюрк. Управлява се чрез парламентарна демокрация и принципите на "социална светска правова държава". Република Турция е един от основателите на ООН и Европейския съвет, член е на НАТО от 1952 г., а през 2005 г. започва преговорите си за членство в ЕС.

Турция е на 17-то място в класацията на най-могъщите икономики в света. Тя е на второ място в света по производство на плоско стъкло, на пето по производство на ювелирни изделия и на шесто по производство на цимент и памук. Турция е на първо място по производство на телевизори и текстил в Европа. През 2007 г. износът на страната надхвърля 100 милиарда щатски долари, а икономическият й растеж за последните пет години е 7,8 %. От 1970 г. до днес турските предприемачи са осъществили над 3000 проекта в 67 страни на стойност 72 милиарда долара. Турция се посещава от 21 милиона туристи годишно.

Многобройните цивилизации, населявали анадолската територия, са оставили богато историческо наследство. Исторически места и антични паметници на Римската империя в Анадола са много повече, отколкото в Италия, а тези на античната гръцка цивилизация са повече, отколкото в Гърция. Турция се намира на пресечната точка на различни цивилизации, оставили богато културно наследство. Истанбул е обявен за световна столица на културата за 2010 г. и с космополитния си характер и своята 1000-годишна история е и културната столица на Турция. Със своето 12-милионно население Истанбул е огромен метропол, както и търговски и финансов център на страната. Почти половината от данъците, събрани от държавата, са от Истанбул и региона. За да опознаят югоизточната си съседка, Истанбул е първото място, което трябва да видят българските граждани, които никога не са посещавали Турция.

По материали на чуждия печат

Няма коментари: